La resposta a aquesta pregunta depèn de diversos factors, com ara els objectius d’entrenament, el nivell d’experiència i les preferències personals, però, des del TEAM TRIR3LAY, et volem donar un seguit de consells perquè puguis veure quina opció és més adient per a tu.
Quin és el millor moment per fer exercicis de força?
L’entrenament de força és essencial per a qualsevol triatleta que vulgui millorar el seu rendiment. Això és perquè la força muscular ajuda a reduir el risc de lesions, augmenta l’eficiència mecànica i millora la capacitat de suport del cos.
Arguments a favor de fer força abans del càrdio
- Millora el rendiment del càrdio: Els exercicis de força poden ajudar a augmentar la massa muscular, que és un factor important per a la capacitat aeròbica. A més, els músculs més forts poden ajudar a reduir la fatiga durant el càrdio.
- Redueix el risc de lesions: Aquests exercicis ens poden ser útils per millorar la postura i l’equilibri, la qual cosa pot reduir el risc de lesions durant la sessió de càrdio.
- És més eficient: Fer força abans del càrdio ens ajudarà a estalviar temps i energia.
Arguments a favor de fer força després del càrdio
- Millora la recuperació muscular: El càrdio pot ajudar a augmentar el flux sanguini que arriba als músculs, fet que ens ajudarà a una òptima recuperació després d’un entrenament de força.
- És més segur: Fer força després del càrdio pot ser de gran ajuda per reduir el risc de lesions musculars.
En aquest article us volem ajudar a organitzar l’entrenament per treure’n el màxim profit en competició. Però, per això, primer analitzarem l’efecte de cada exercici sobre el cos, per entendre correctament la lògica de la planificació.
Exercici aeròbic vs. anaeròbic
Per entendre la importància de l’entrenament, ens caldrà conèixer les diferències bàsiques entre els diferents tipus d’exercici. El treball de força, per exemple, es caracteritza per una alta intensitat d’execució durant un temps determinat. Aquest tipus d’exercici s’ha de realitzar en anaeròbic, és a dir, sense necessitat d’oxigen. Els substrats energètics que s’utilitzen són el glucogen i els aminoàcids emmagatzemats al teixit muscular.
Les tres disciplines del triatló requereixen una combinació d’aquests dos tipus d’entrenament, l’aeròbic i l’anaeròbic. Les sessions aeròbiques, a ritme baix o moderat, són a les que més temps hi dediquem. En aquestes, l’energia procedeix del greix i d’una part del glucogen, amb la presència d’oxigen.
Llavors, què és millor fer primer, peses o càrdio?
L’entrenament de força abans del càrdio és una bona opció per a triatletes perquè permet arribar a la crema de greix més ràpidament. A més, ajuda a treballar en fatiga, que és una habilitat essencial per als/les practicants d’aquest esport.
No obstant això, aquesta no és una tècnica fàcil, ja que requereix treballar de valent al gimnàs i després rematar amb una sessió de càrdio. A efectes pràctics, és com fer un exercici de transició, però treballant a intensitats altes.
També serà important tenir en compte el moment de la temporada, ja que, per exemple, en pretemporada, quan el volum d’entrenament és més baix, es pot canviar l’ordre sense que interfereixi en el rendiment. En aquest cas, el càrdio no estirarà les reserves principals.
A més, aquesta tècnica pot ser útil si es vol encaixar un entrenament de resistència i una sessió de força en el mateix dia. Si l’entrenament de càrdio és imprescindible, és millor fer-lo abans de la sessió de força per evitar interferències.
En termes generals, podríem dir que no hi ha una resposta única a la pregunta de quan és millor fer força. Tal com us hem explicat, la millor opció dependrà en gran part de les circumstàncies individuals de cada triatleta, com ara el nivell d’experiència, els seus objectius i les seves preferències personals.
Vols més informació sobre com organitzar i planificar els teus entrenaments? Contacta amb nosaltres, estarem encantats/es d’assessorar-te!
+ INFO Team TRIR3LAY